DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: amaranth


Aantal personen: 15
Bereiden: 4

Ook zo dol op quinoa? Probeer eens amaranth, ook wel de familie van de quinoa genoemd. Het is geen graansoort, maar een zaad en is in steeds meer natuurvoeding-winkels te vinden. Begrijpelijk vinden wij, want het is niet alleen ongelooflijk gezond, maar ook nog erg lekker. Het was een belangrijke voedselbron voor de Inca’s en de Azteken gebruikten de voor de bereiding van rituele dranken! ‘Amaranth’ wordt in Zuid-Amerika verbouwd en betekent letterlijk ‘onsterfelijk’. En onsterfelijk word je inderdaad (bijna) van deze voeding. Amaranth bevat onder andere plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en een waslijst aan mineralen. De zaden zitten vol lynse, het eiwit dat ook in soja zit, maar ook magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamine B en E. Een ander groot pluspunt aan amaranth is dat je er alles mee kan doen: brood bakken, poffen, koken of er soep of pap van maken. Tijdens dit proces worden alle voedingsstoffen behouden

Glutenvrij Goed nieuws als je een glutenintolerantie hebt! Omdat amaranth geen graan is, is het geheel glutenvrij. Amaranth kan je als vervanger van rijst eten. Maar, je kan het zaad ook poffen, hierdoor krijgt het een heerlijke nootachtige smaak. Door amaranth te koken krijgt het een zachte, smeuïge structuur, net zoals quinoa of bulgur. Het zaad zorgt voor een goede verzadiging, amaranth is dus erg geschikt als extraatje in een salade.

Op dit moment bestaan er zo’n zeventig soorten amaranth. De meesten hiervan zijn eetbaar, maar lang niet alle soorten zijn even lekker. Vooral de Zuid-Amerikaanse variant is precies zoals wij vinden dat het hoort te smaken: nootachtig, smeuïg, zacht.

Amaranth is als voedsel van de toekomst gebombardeerd, en wij begrijpen wel waarom! Heb jij het ooit al geprobeerd?

Mini popcorn (Amarant poffen):   Amarantzaadjes kunnen bijna op de zelfde manier gepoft worden als pofmaïs. Zie daarvoor: Zelf popcorn maken: (Klik hier) Er zijn twee kleine verschillen: 1 - Gebruik liever geen olie. De kleine zaadjes 'zwemmen' er al snel in en het resultaat is erg vet. 2 - Omdat de zaadjes zo klein zijn verbranden ze snel en moeten ze voortdurend in beweging gehouden worden, ..... er kan daarom geen deksel op de pan, kies een pan met hoge rand en reken er toch maar op dat er altijd een aantal van die kleine rakkers zal ontsnappen. Tip: Dit 'voortdurend bewegen' gaat handig met een (huishoud) kwastje (een schone nieuwe verfkwast mag ook maar let er dan wel op dat die geen kunststof haren heeft !) Het 'poppen' gaat razendsnel en duurt ongeveer een halve minuut. Het vergt enige handigheid, pof kleine beetjes tegelijk. Tip: Als de mini popcorn gecombineerd wordt met vochtige (nagerechten) doe dit dan altijd op het laatste moment anders schrompelt de mini popcorn in elkaar.

veel kookplezier! voedingsdeskundige Jan Schoeman van De Eekhoorn uit Ederveen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het