DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: Aubergine uitleg +Griekse aubergineschotel


Aantal personen: 2
Bereiden: 30 min

Aubergine is de vrucht van een tropische plant, afkomstig uit Azië. Behalve tomaat, paprika en peper is het een van de populairste vruchtgewassen uit de nachtschadefamilie. De prachtige ovalen vorm doet een beetje denken aan eieren. In de volksmond heet de groente dan ook 'eierplant'. Britten, wiens constitutie het niet lijkt toe te laten om franse klanken te produceren, houden tot op vandaag vast aan de benaming 'egg plant'.

De courantste soort aubergine heeft behalve haar prachtige vorm ook nog een wonderlijke paarse kleur, bordeaux, om precies te zijn. Eén van de parameters die wordt gehanteerd bij het bepalen van de kwaliteit is niet toevallig de intensiteit van de kleur: een stevige schil met een diepe bordeaux-kleur wijst op versheid. Tenminste, voor zover er niet geknoeid werd met allerlei sproeimiddelen. Schijn bedriegt dus eens te meer... Een hoogglanzende schil is trouwens sowieso een slecht teken. Alleen onrijpe vruchten zijn zo glansrijk als een nagelnieuwe décapotable. Rijpe vruchten vertonen eerder een zachte glans, satiné, zoals dat in vaktermen heet.

Biologische aubergines zijn gelukkig op generlei wijze behandeld. Wat nu ook weer niet wil zeggen dat je het zomaar rauw kan verorberen. Niémand doet dat, en daar is een hele goede reden voor: de stof solanine kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken. Aubergine is en blijft een nachtschadeplant, oppassen dus met de gifstoffen.

Je kan aubergine koken, stoven, bakken en frituren. Snijd de vrucht niet te lang op voorhand, om oxidatieverschijnselen tegen te gaan (het witte vruchtvlees wordt snel bruin).

Tip: voor het bakken of frituren kan je de plakken aubergine bestrooien met wat zout (onttrekt het vocht en daarmee ook de bitterstoffen) en dep ze na 30' droog.

Je mag aubergine niet in de frigo bewaren. De vrucht is namelijk gevoelig voor 'lage' temperaturen, voor een tropische plant betekent dat: alles beneden 10° C. De symptomen van onderkoeling zijn buine kroonbladeren en ingezonken bruine plekken op de schil. Bewaar aubergine liever in de kelder bijvoorbeeld. Echt doorgerijpte vruchten zijn slechts 3 dagen houdbaar.

Griekse aubergineschotel

 • 2 aubergines
 • 3 tomaten
 • 2 tot 3 el olijven
 • 2 uien
 • 150 g feta
 • 2 el olijfolie
 • 1 el verse gehakte basilicum
 • 1 kl oregano
 • 1 kl Provençaalse kruiden
 • peper & zout.
 1. Snij de uien in dunne ringen.
 2. Snij de aubergine in plakjes van 1 cm en stoom of blancheer ze (ongeveer 5').
 3. Ontvel de tomaten en snij ze in plakjes.
 4. Olie een ovenschaal in.
 5. Leg afwisselend en dakpansgewijs een plakje tomaat en een plakje aubergine in de schaal.
 6. Strooi er uiringen, olijven en stukjes feta over, bestrooi ruim met kruiden.
 7. Plaats 20' in een voorverwarmde oven op 200°C.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het