Raap (Brassica rapa rapifera) maakt deel uit van de koolfamilie. Als iemand "raap" zegt, dan heeft hij het doorgaans over hutsepot. De paars-witte knol verspreidt een oudbakken luchtje dat eerder wordt geassocieerd met folkloristisch keukengerei dan met keukenrobots of microgolfovens. Wanneer een van de gezinsleden het aandurft om nog eens raapjes te bereiden zoals vroeger krijgt hij/zij meestal het deksel op de neus van de overige gezinsleden.
Tenzij de knol in kleine stukjes werd toegevoegd aan een smoutige stamppot. Alleen met behulp van dergelijke undercover-operaties is het mogelijk uw tafelgenoten om de tuin te leiden en de raap voor aardappel te laten doorgaan.
Het is precies dat laatste gewas waarvoor de raap het in de voorbije eeuw heeft moeten afleggen. Vóór de komst van de aardappel was raap een belangrijk voedingsmiddel en vormde de basis van vele menu's. Na de komst van aardappel werd het gedegradeerd tot veevoeder, maar ook op dat gebied moest het uiteindelijk de duimen leggen voor biet.
Nochtans... U voelt het weer eens aankomen... Wij zijn het met de 'moderne' consument helemaal niet eens. Raapjes zijn een verrijking voor uw lente bereidingen. Ze zijn erg voedzaam en hebben een heel aparte smaak. Toegegeven, je moet er (als kind) wel even aan wennen. We zijn dan ook niet te beroerd om de meest gesmaakte bereidingswijze hier achter de hand te houden.
Lentesalade met ei en raapsteeltjes
Gratin van aardappelen en raapjes met cheddar