DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: peulen


Aantal personen: 4 pers
Bereiden: 10 min

ReceptPeultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. Ze behoren tot de vlinderbloemigen. De peultjes worden zeer jong geoogst. Dan is de schil nog jong en mals en er heeft zich nog geen vlies in de peul gevormd. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld. Peultjes worden in Nederland geteeld, maar ook aangevoerd uit Spanje en Afrika.

Zowel de schil als de erwten worden gegeten. Ze hebben een zoete smaak. Verse peultjes uit Nederland zijn er in mei en juni. Let u bij uw aankoop op de structuur van de peultjes. De peultjes moeten een frisgroene en knapperige schil hebben. De peulen mogen geen harde draden hebben. De verse peultjes die u in april aantreft, komen uit Spanje en Afrika. In de dunne groene peultjes kunnen soms toch nog wel minuscule doperwtjes worden aangetroffen. U kunt verse peultjes tot maximaal 15 dagen in een open zak in de koelkast bewaren. Voor 200 gram bereide peultjes heeft u 200 tot 250 verse peultjes nodig. Rekent u voor een salade 100 gram peultjes per persoon. Peultjes kunt u ook in pot, blik of diepvries vinden in de supermarkt. U kunt zelf verse peultjes invriezen, door ze eerst kort te blancheren.

Peultjes zijn rijk aan vitaminen B1 en B6, vitamine C en E en mineralen, zoals kalium, calcium en magnesium. Ze zijn erg populair bij vegetariërs wegens de hoge voedingswaarde.
V oor gebruik wast u de peultjes. Daarna snijdt u een puntje van de uiteinden. Bij sommige peulen zitten er draden langs de randen. Deze moeten verwijderd worden. Peultjes kunnen gekookt worden in water. De gemiddelde kooktijd is ca. 5 minuten. Door ze te koken, verliezen ze veel van hun smaak. Ze kunnen beter ongeveer 20 minuten gestoofd worden in weinig water, waaraan een klont boter is toegevoegd. Een andere manier om ze te bereiden is de peultjes 1 minuut te blancheren. Daarna kunt u ze verwerken in een salade of in een ovenschotel. U kunt peultjes combineren met alle soorten vlees en vis. Ze smaken ook goed gecombineerd met eiergerechten. U kunt de peultjes ook roerbakken. Peultjes kunnen prima met andere groenten gecombineerd worden. Het is een groente die toegepast kan worden in alle keukens van de wereld. Kipfilet met krieltjes en peultjes4 kipfilets (á ca 125 gram) 500 gramkrieltjes, gewassen en gekookt 0,5 deciliter kippenfond 400 gram peultjes, gewassen en schoongemaakt 0,5 bosje bieslook, gewassen en gesnipperd roomboter

Bereidingswijze

Blancheer de peultjes in ruim water met zout en spoel koud af.
Bak de filets goudbruin aan in de boter en blus ze af met de kippenfond. Laat het geheel zachtjes doorgaren.
Bak de krieltjes goudbruin in een koekenpan en voeg als laatste de bieslook toe.
Stoof de peultjes op met wat boter en beng op smaak met wat zout.
Serveer de kipfilets met de ingekookte kippenfond, de peultjes en de krieltjes.
veel kookplezier!  voedingsdeskundige Jan Schoeman van De Eekhoorn uit Ederveen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het