DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: Blauwe bliksem oer hollands


Aantal personen: 4 pers
Bereiden: 30 min


Recept: De winterjan een stoofpeer


Met alle veranderingen in de laatste decennia dreigt ook de Nederlandse eetcultuur verloren te gaan. Wie kent nog de vele gerechten die met stoofperen kunnen worden bereid? En wie kent, naast de Gieser Wildeman en de St. Rémy, nog de vele andere stoofperenrassen waaruit gekozen kon worden op de weekmarkt of bij de groenteboer die langs de huizen kwam.
Winterjan (synoniem: Wintersuikerpeer of Kleipeer) Volgens sommige de beste perensoort. De winterrietpeer heeft een heerlijke aromatische smaak en kookt goed rood, ook is de peer redelijk groot en heeft een mooie donkere kleur. Hij is zelfbestuivend.  Deze boom is vrij gevoelig voor ziektes.

Blauwe bliksem

Ingrediënten voor 4 personen

1 1/2 kg stoofpeertjes/400gr doorregen gerookt spek/

1 1/2 kg aardappelen/1 stukje pijpkaneel v 3-4cm/300g boerenworst of saucijsjes/peper uit de molen/40g boter of reuzel/eventueel 2-3el keukenstroop/zout+peper

Voorbereiding

Was en droog de peertjes,schil ze en verwijder de kroontjes en steeltjes.

Bereidingswijze

Zet de peertjes op met kaneel in zo veel water dat ze net onderstaan. Breng het water aan de kook en laat de peertjes op de getemperde warmtebron zacht doorkoken. Snijd intussen het spek in repen van 1/2cm dikte. Doe de repen spek bij de peren in de pan en laat ze gaar worden. Schil de aardappelen,was ze en snijd ze in stukken van ong. gelijke grootte. Schep met een schuimspaan het spek uit de pan. Doe de aardappelen met het zout in de pan,breng de inhoud aan de kook en draai de warmtebron weer lager.

Was de worst of saucijsjes met warm water. Leg ze op de aardappelen als deze ong. 10min hebben gekookt. Snijd het spek in blokjes zo groot als kleine dobbelstenen. Controleer,nadat de worst of saucijsjes 8min hebben meegekookt, of de peren en aardappelen gaar zijn. Neem dan de worst of saucijsjes uit de pan;giet het kookvocht uit de pan in een kommetje en stamp de aardappelen en peren fijn. Voeg zoveel van het kooknat toe dat het een smeuig geheel wordt. Roer de blokjes spek door de stamppot en warm deze,met de worst of saucijsjes nog even op. Serveer het gerecht zo warm mogelijk.

Serveertips

Bij deze stamppot smaakt ook gehakt heel goed.

De stroop voegt er een bijzondere smaak aan toe(deze kan door het gerecht heen geroerd worden als het klaar is)

 Ingrediënten voor Stoofperen volgens oma's recept

  • winterjan peertjes
  • KANEELSTOKJE: naar smaak
  • KRUIDNAGELEN: naar smaak
  • aceito balsamico evt andere milde azijn ZOALS FRAMBOZENAZIJN: klein scheutje
  • (rode port of rode wijn)
  • evt. wat water

Bereidingswijze voor Stoofperen volgens oma's recept

Schil de stoofperen, laat ze heel of verdeel in partjes.
Voeg de kaneelstokjes, kruidnagelen, azijn, (port of rode wijn) en wat water toe. Breng geheel aan de kook. Laat hierna op zeer laag vuur stoven, mooiste is een petroleumstelletje.

winterjan peren geven het beste resultaat en worden ook zonder port of rode wijn mooi rood.
Voor de mensen die het wat zoeter willen, kan er eventueel nog wat suiker  of perenrood worden toegevoegd. Is het kookvocht aan het einde wat te dun dan kan je het eventueel wat binden.

Zelf maak ik altijd een grote hoeveelheid klaar b.v. 3 kilo en vries ik in porties in.
  Mvg. voedingsdeskundige  Jan Schoeman van de eekhoorn uit Ederveen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het