DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: Artisjok uitleg


Aantal personen: 0
Bereiden:

Artisjok (Cynara scolymus) is eetlustopwekkend en stimuleert lever en gal. Je eet artisjokken warm met een sausje naar keus of koud met vinaigrette. Ze zijn erg voedzaam en kunnen in combinatie met bijvoorbeeld een gebonden uiensoep en een feestelijk ijstoetje na een complete maaltijd vormen.

Bereiding: wassen, de steel afbreken en de onderste lelijke en taaie bladeren verwijderen. Knip de puntjes van de bladeren alleen af als ze lelijk zijn. Leg de artisjokken samen met de stelen en de weggesneden bladeren in een bodem kokend water met zout. Voeg eventueel azijn of citroensap toe (of steek een paar dunne, halve schijfjes tussen de bladeren). Ze zijn gaar in 30 Ó 40 min. (controleren door met een vork aan een blaadje te trekken: als het gemakkelijk loslaat is de groente gaar). Ondersteboven laten uitlekken in vergiet en droogdeppen met een doek. Trek van onderaf beginnend de blaadjes een voor een uit de artisjok en dompel ze telkens met de vlezige onderkant in de saus. Zuig de blaadjes tussen de tanden uit. Het 'hooi' (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat nu tevoorschijn komt is niet eetbaar. Schraap het met een mes van de artisjokbodem. De bodem is het lekkerste deel van de artisjok: snijd hem in stukjes en geniet ervan met de rest van het sausje.

Nog enkele tips: zeef het kookwater en maak er een drinkbouillon van. Gebruik voor het koken van artisjokken nooit een aluminiumpan (is in Úlk geval niet erg gezond), de groente zou dan haar mooie kleur verliezen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het