DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: raapjes ,lamsoor, zeekraal


Aantal personen: 4 pers
Bereiden: 30 min

Raap (Brassica rapa rapifera) maakt deel uit van de koolfamilie. Als iemand "raap" zegt, dan heeft hij het doorgaans over hutsepot. De paars-witte knol verspreidt een oudbakken luchtje dat eerder wordt geassocieerd met folkloristisch keukengerei dan met keukenrobots of microgolfovens. Wanneer een van de gezinsleden het aandurft om nog eens raapjes te bereiden zoals vroeger krijgt hij/zij meestal het deksel op de neus van de overige gezinsleden.

Tenzij de knol in kleine stukjes werd toegevoegd aan een smoutige stamppot. Alleen met behulp van dergelijke undercover-operaties is het mogelijk uw tafelgenoten om de tuin te leiden en de raap voor aardappel te laten doorgaan.

Het is precies dat laatste gewas waarvoor de raap het in de voorbije eeuw heeft moeten afleggen. Vóór de komst van de aardappel was raap een belangrijk voedingsmiddel en vormde de basis van vele menu's. Na de komst van aardappel werd het gedegradeerd tot veevoeder, maar ook op dat gebied moest het uiteindelijk de duimen leggen voor biet.

Nochtans... U voelt het weer eens aankomen... Wij zijn het met de 'moderne' consument helemaal niet eens. Raapjes zijn een verrijking voor uw winterse bereidingen. Ze zijn erg voedzaam en hebben een heel aparte smaak. Toegegeven, je moet er (als kind) wel even aan wennen. We zijn dan ook niet te beroerd om de meest gesmaakte bereidingswijze hier achter de hand te houden.

Galette van pladijs en gekookte ham met raapjes en cider
 • 600 g pladijsfilet
 • 200 g gekookte ham
 • 1 sjalot
 • 1 fles cider (75 cl)
 • 4 raapjes
 • boter
 • peper & zout
 1. De pladijsfilets goed spoelen, droogdeppen en kruiden met peper en zout.
 2. De sjalot snipperen en aanstoven zonder te kleuren.
 3. De visfilets erop plaatsen en overgieten met cider.
 4. Tot tegen het kookpunt brengen, afdekken met geboterde aluminiumfolie en 25' garen in de oven op 200 °C.
 5. De visfilets uithalen en het kookvocht bewaren.
 6. De visfilets grof pletten en mengen met reepjes ham.
 7. De galette vormgeven in een cirkel of met de hand en in de oven warm houden.
 8. Het kookvocht zeven.
 9. De raapjes in schijven snijden, garen in het kookvocht en laten uitlekken.
 10. De warme galette bedekken met raapjes en serveren met het ingekookte kookvocht van de vis, afgewerkt met een paar klontjes boter.
Zomerraapjes  
 • 1 bos raapjes
 • een stuk boter ter grootte van een ei.
 • een halve eetlepel zout
 • een weinig nootmuskaat.
 1. Schil de raapjes dun, was ze en kook ze in ruim kokend water met het zout ongeveer l uur.
 2. Giet ze zo droog mogelijk af, doe ze in een dekschaal, overgiet ze met de gesmolten boter en bestrooi ze met wat nootmuskaat
Zeekraal.SchoonmakenVerwijder zo nodig de onderste stugge delen en was de groente snel in koud stromend water. Gebruik bij de bereiding van zeekraal geen zout, de zeekraal is zelf al zout genoeg. Let op: Leg zeekraal nooit in een bak met kraanwater, hierdoor verliest de zeekraal zijn typische smaak.BereidenBlancheer de groente enkele minuten in ruim kokend water en dien op met een klontje boter en nootmuskaat naar smaak. Ook kunt u de zeekraal roerbakken met een uitje. De groente kan ook in een salade verwerkt worden, koel de zeekraal dan na het blancheren kort onder koud stromend water. lamsoren ,Schoonmaken:Spoel lamsoren snel schoon in een bak met koud water en haal ze meteen uit het water ( lamsoren zijn zout water gewend en kunnen slecht tegen het 'zoete' kraanwater).Schud overtollig waswater - in een zeef of vergiet  - van de lamsoor af of knijp het waswater er voorzichtig uit.Let op: Bereid lamsoor zonder zout, de groente bevat zelf al zout. Smelt wat boter in een pan en leg de lamsoor er in. Smoor de groente met een deksel schuin op de pan in circa 5 minuten gaar. Let daarbij op dat er voldoende vocht in de pan blijft en schep een keer om.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het