Witte Kool is een van de belangrijkste menselijke voedingsbronnen. In Rusland, China, Oost- en Noord-Europa zijn winterharde koolsoorten gewoon onmisbaar. Maar… kolen slepen een bijzonder slechte reputatie met zich mee. Ze zouden moeilijk verteerbaar zijn en zodoende de vorming van ongewenste gasbellen in onze darmen bevorderen. Gasbellen die op zichzelf relatief onschuldig zijn, maar een nauwelijks te bedwingen vluchtgedrag vertonen. Bij succesvolle ontsnappingspogingen brengen ze het fatsoen van de gastheer op laffe wijze aan het wankelen. In familiale kring valt de schade meestal wel mee, maar tijdens een zakendiner bijvoorbeeld kan het jàren van intensief gelobby eensklaps tenietdoen.
Vandaar dat zakenlui specifiek op dat gebied een quasi-atletische beheersing ontwikkelen. Vaak ten koste van de gobale lichaamsbouw, dat zeker. Maar ook ten koste van een gezonde huishouding in het spijsverteringsstelsel. Want gasbellen zijn pure balast voor het lichaam. Ofwel moet hun ontwikkeling worden voorkomen (= preventief optreden), ofwel moet je ze de vrije loop laten (= curatief optreden). Anders schuif je het probleem voor je uit. En dan komt het gegarandeerd terug.
Preventief optreden betekent niet dat je de consumptie van kool moet staken. Helemaal niet, mits inachtneming van enkele voorschriften zal het menselijk metabolisme er hoegenaamd geen hinder van ondervinden. Een van de voorschriften is dat je kool vooral niet te lang mag koken. Dat druist een beetje in tegen de 'vrouwelijke intuïtie', inderdaad, en het is weer eens de 'mannelijke ratio' die de foutieve opvattingen moet corrigeren (vermoeiend zeg!). Kool bevat mosterdolie, dat is een vluchtige stof die het verteringsproces versnelt. Het is geen toeval dat we graag wat mosterd bij de vis nemen (een duidelijk voorbeeld van mànnelijke intuïtie). Om de mosterdolie van kool te behouden, mag je het slechts even stomen. Je kan er ook op het einde een lepel mosterdzaad of -poeder in mengen (is vooral raadzaam bij de 'zwaardere' koolsoorten).
Salade van rauwe witte koolSpaanse wittekool