DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: Butternut Squash


Aantal personen: 4 pers
Bereiden: 40

Pompoen (Cucurbita maxima / pepo) is een komkommerachtige plant, afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. In de familie van de kalebassen vind je knotsgekke plantensoorten in alle mogelijke vormen en kleuren. Courgette hoort er trouwens ook bij (een zogenaamde 'zomerpompoen'). Pompoen heeft een rankende groeiwijze en overwoekert een groot oppervlak met zijn grote bladeren en prachtige, oranje bloemen (het vruchtbeginsel).

Terwijl men vroeger vooral reuzenpompoenen kweekte met een verbluffende opbrengst heeft men nu onder impuls van biologische telers ingezien dat de kleinvruchtige rassen op het vlak van smaak veel beter scoren. Dat kwaliteit een factor van belang is, is niet zo verwonderlijk. Per slot van rekening worden die dingen door mensen met smaaksensoren geconsumeerd.

Een van de meest smaakvolle rassen is de Hokkaïdo-pompoen. In 1957 bracht een Japanse professor zaden van deze pompoensoort mee naar Europa (Hokkaïdo is de naam van een Noordelijk gelegen Japans eiland). Al snel bleek dat de plant ook in ons klimaat bijzonder goed gedijt.

Dat kon u in de winter van 2004 ook zelf constateren, toen we gemiddeld om de drie weken pompoen in de samenstelling opnamen. Naar onze mening is dat niet teveel, omdat het een superveelzijdige groente is. Met een beetje durf en inspiratie kunt u verschillende dagen achtereen pompoen klaarmaken zonder dat uw tafelgenoten beseffen dat ze bij de neus worden genomen. Zo hoeft u ook geen wanhopig pleidooi te houden over het belang van gezonde voeding. Dat verhaaltje kennen ze trouwens toch al.

Naast de klassieke Hokaido-pompoen heb je ook Sweet Mama, een hybride pompoenvariëteit met donkergroene schil en zacht, goudgeel vruchtvlees. Qua smaak leunt het nauw aan bij Butternut, een peervormige variëteit en een absolute topper uit de 'Single Malt'-klasse. Sweet Mama kan vrij goed bewaard worden, maar onderaan kunnen scheurtjes ontstaan (telers spreken in dit verband over 'het apenpoepje').

Het vruchtvlees van pompoen is een weldaad voor uw gezondheid. Het bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Detail is het feit dat pompoen (vooral rauw) een waterafdrijvende werking heeft, doch in normale hoeveelheden kan dat geen kwaad.

Pompoen kan ook aangesneden nog ruim een week bewaren. Het beste verwijdert men de pitten, legt men de twee lege helften terug tegen elkaar en stopt men de groente in een plastic zak in de koelkast. Anderzijds kan een goed uitgerijpte pompoen op een droge, niet te koude plaats onverpakt tot in het voorjaar worden gestockeerd en vervolgens geconsumeerd.

Butternut Squash
 • 1 Butternut
 • 3 appels in stukjes
 • walnoten
 • ½ el bloem
 • 1 tl zout
 • 1 tl nootmuskaatpoeder
 • ½ kop gesmolten boter
 • ½ kop gele of bruine suiker.
 1. Snijd de Butternut in de lengte doormidden, pel en haal de zaadjes eruit.
 2. Snijd in plakken van 1 cm dikte.
 3. Maak om en om laagjes appel en squash, en snipper de walnoten ertussendoor.
 4. Meng meel, zout, kaneel, nootmuskaat en suiker door de gesmolten boter.
 5. Roer goed, het is nogal dik.
 6. Giet het over de ovenschotel heen.
 7. Zet de schotel 75' in een oven op 200°C.
Mvg. voedingsdeskundige  Jan Schoeman van de eekhoorn uit Ederveen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het