DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: Andijvie uitleg + Andijvie ovenschotel


Aantal personen: 4
Bereiden: 60

Andijvie (Cichorum endivia) is een robuuste, chicorei-achtige plant. Ondanks haar robuuste uiterlijk is de plant warmteminnend. Tijdens de opkweek verlangt ze zelfs temperaturen tussen 15 en 20° Celsius. Vandaar dat de herfst hier het meest geschikte tijdstip is om andijvie te kweken: er komen dan helemaal geen serres aan te pas. De eigenlijke groei moet echter snel worden voltrokken, want andijvie is ‘schietgraag’, de krop schiet met andere woorden gemakkelijk door, hetgeen de bloemvorming inluidt. Een vredig gebeuren, dat wel, maar allesbehalve aangenaam voor de boer. Niemand wenst andijvie in een vaas te stoppen. Gewoonlijk stopt men andijvie in de mond.

Hoe frisser het blaadje, des te gulziger de bok. Omdat de buitenste groene bladeren ietwat bitter en taai smaken, genieten de lichtgele, malse binnenbladeren onze voorkeur. Terwijl uitgerekend die taaie buitenbladeren de meeste voedingsstoffen bevatten (o.a. vezels, mineralen en vitamines). Maar dat zal ons worst wezen. Met het rauwe andijviehart als inzet kruisen veel tafelgenoten de degens, of toch minstens iets wat daarvoor moet doorgaan (mes en vork, bijvoorbeeld).

Anders dan onze noorderburen zijn wij Belgen niet echt gek van andijvie. We pretenderen over een betere variant uit dezelfde plantenfamilie te beschikken: Belgische andijvie of witlof. Als er al échte andijvie op het menu staat, dan serveren we het bladgewas meestal rauw in de vorm van salade, liefst in combinatie met een aantal joekels van vleestomaten. Om de ietwat bittere smaak te maskeren kwakken we daar dan een lepel citroenmayonaise bovenop. Het tafereel dat daarop volgt is bekend: moeizaam op en neer bewegende kaken, wit-schuimende lippen en een wazige blik. Rauwkost op zijn best.

Nederlanders, waarvan nochtans wordt aangenomen dat ze op culinair vlak in de puberteit zijn blijven steken, hebben van oudsher een voetje voor bij de bereiding van andijvie. Zij raken van jongs af aan vertrouwd met de idee dat je andijvie ook kan stoven. En dat zoiets verrassend lekkere maaltijden kan opleveren. Dat is misschien wel waar, denkt u nu, maar ze voegen daar dan toch geen pindakaas bij, mogen we hopen?

Andijvie ovenschotel

 • 250 g andijvie, gesneden
 • 250 g rundergehakt, gekruid
 • boter
 • aardappelschijfjes
 • ui/spek
 • 250g spekjes
 • ¼ liter crème fraîche
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • eieren
 • 150g kaas (parmezaan of belegen)
 • ingevette ovenschaal.
 1. Verwarm de oven voor op 225°C.
 2. Verhit een koekenpan en bak de spekjes.
 3. Bak daarna het gehakt in wat boter.
 4. Roer hierbij de andijvie zodat het slinkt en blus dit af met een heel klein beetje water of wat citroensap, doe een deksel op de pan en laat dit even stomen.
 5. Roer de crème fraîche met de eieren los en roer de kaas erdoor eventueel wat peper toevoegen en wat nootmuskaat.
 6. Draai het vuur onder de andijvie uit en roer het mengsel erdoor.
 7. Schep dit in de ovenschaal en beleg dit met de aardappelschijfjes, strooi de spekjes erover en nog een handje kaas en bak dit 40' in de oven.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het