DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: uien uitleg + uiensoep


Aantal personen: 2
Bereiden:

Ajuin, allium of ui heeft een rijke geschiedenis als levensmiddel. Vijf millenia reeds consumeert de mens het gewas als groente of kruid. De oorsprong van ui situeert zich in het Midden-Oosten. Van daaruit zou de uienteelt zich hebben verspreid in oostelijke en westelijke richting.

Ajuin werd niet altijd even hoog ingeschat: tijdens de middeleeuwen (en ook later) beschouwde de bourgeoisie het als een minderwaardig voedingsmiddel. Omwille van de penetrante geur werd ui systematisch uit het menu geweerd, nog maar eens een manier om zich van het klootjesvolk te onderscheiden.

Tegenwoordig wordt ui zowat overal ter wereld verbouwd. Het bevat veel vitamine C en er men schrijft er allerlei geneeskrachtige werkingen aan toe. De genezende kracht van ui is evenwel omstreden. Maar dat een uitje zowel bij koude als warme bereidingen wonderen doet als smaakmaker is helemaal niet omstreden.

Uiensoep

 • kg uien
 • 2 eetlepels gezeefd tarwemeel
 • 2 eetlepels olijfolie
 • groentebouillon naar smaak
 • snuifje tijm
 • 2 koffielepels kerrie.
 1. Snij de uien in dunnen ringen.
 2. Verhit de olijfolie.
 3. Fruit de uien tot ze glazig zijn, voeg kerrie en tijm toe.
 4. Meng het meel met wat koud water.
 5. Voeg dit bij de uien en laat nog 5' doorkoken.
 6. Voeg heet water en groentebouillon toe.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het