DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: suikermas + uitleg Amerikaanse massoep


Aantal personen: 4
Bereiden: 35 min

Suikermas (Zea mais convar. Saccharata) mag niet worden verward met voedermas. Terwijl de laatste een wansmakelijke zetmeelbom is, weet de eerste onze smaakpapillen te bekoren met zijn zoete aroma. De suikers zijn er nog rijkelijk aanwezig. Bij voedermas daarentegen zijn zo goed als alle suikers netjes omgezet in zetmeel. Dat maakt hen uitermate geschikt als veevoeder. Het economisch rendement - en daar draait het toch om - is in dat geval optimaal: dieren zetten het zetmeel meteen om in eiwitten.

Suikermas onderscheidt zich dus van voedermas doordat de suikers slechts gedeeltelijk worden omgezet in zetmeel. Als alles naar wens verloopt, tenminste, en op voorwaarde dat de vrouwelijke bloemetjes (in de bladoksels) bestuifd worden door stuifmeelkorrels van de mannelijke pluim (bovenaan). Geen plek in Vlaanderen is echter helemaal veilig voor kruisbestuiving. Datgene waarmee mannelijke zoogdieren het al zo moeilijk hebben, is voor stuifmeelkorrels pas echt een huzarenstukje: echtelijke kinderen te verwekken. Een reusachtig leger van genetische concurrenten tracht het vredige gebeuren aan flarden te schieten met munitie die wel tweehonderd meter ver kan reiken. Wanneer ze in hun opzet slagen komen er bastaards met een melige smaak tevoorschijn. Walgelijk. Alleen opgefokte varkens eten ervan. U zou waarschijnlijk weigeren, vandaar dat we u chte suikermas meegeven.

Mexico is het land dat iedereen spontaan met de consumptie van suikermas in verband brengt. Dat betekent niet dat de Mexicanen dagelijks een family pack 'honey pops' voor hun rekening nemen. Gesteld dat ze er het geld voor zouden hebben, blijft een hardnekkig feit overeind: cornflakes en aanverwante producten zijn helemaal niet zo voedzaam als de achterkant van de doos wil doen geloven. Behalve zetmeel bevatten ze niet zo gek veel nuttige voedingsstoffen. "Het feit dat cereals aanzetten tot melkgebruik kan zeker een voordeel genoemd worden", besluit een voedingsdeskundige diplomatisch. Toch is mas in Zuid-Amerika een zeer belangrijke voedingsbron. Mexicanen maken gebruik van een minder gecompliceerd (en efficinter) procd om ruwe maskorrels lichter verteerbaar te maken: ze malen de korrels helemaal fijn tot masmeel. Uit dat meel worden tortillas vervaardigd, in minder sensuele bewoordingen: Mexicaanse pannenkoeken. Net zoals bonen vind je ook hele maskorrels terug in tal van Mexicaanse gerechten (chili con carne en dergelijke.)

Hoewel mas in Europa nooit het belang van granen wist te benaderen ontdekten sommigen ook hier de mogelijkheden. Uit grofgemalen masgries ontstond in Noord-Itali polenta, intussen algemeen beschouwd als een delicatesse. In Turkije dan weer hebben ze de mond vol van kukuruz, in Roemeni van mamaliga. Dit alles neemt niet weg dat de waarde van mas als menselijk voedingsmiddel in Noord-Europa nog steeds sterk wordt onderschat. Behalve in de vorm van een stoffig conservenblik (dat tijdens opruimacties in de spaghettisaus wordt gekieperd) vind je maskorrels zelden terug in de Vlaamse keuken.

Verse mas is te verkrijgen in de late zomer, gedurende ongeveer een maand. Om ze te reinigen verwijder je de buitenste schutbladeren. Met enkele schutbladen er nog aan bijven de korrels tijdens het koken smakelijker en de kolven langer warm. Breng in een pan een laagje van ca 2 cm water aan de kook (geen zout, dit maakt de korrels taai). Stoof, met het dekstel op de pan, de kolven gaar in ca 1/2 uur. Leg op een schaal. Sla de bladeren van de kolf terug, verwijder de draden en smeer er wat boter of saus op.

Amerikaanse massoep

 • 50 g plantaardige margarine
 • 1 dikke ui (in ringen)
 • 250 g aardappelen (in blokjes)
 • tl venkelzaad
 • snuifje nootmuskaat
 • 8 dl sojamelk
 • 100 g verse maskorrels
 • 3 el gistvlokken
 • zout (naar smaak)
 1. Smelt de margarine en fruit hierin de ui en aardappelblokjes.
 2. Voeg venkelzaad en nootmuskaat toe.
 3. Giet er de sojamelk bij, breng aan de kook en laat 20 minuten op zacht vuur trekken.
 4. Roer af en toe over de bodem om aanzetten te voorkomen.
 5. Doe de soep in een mengbeker of draai door een roerzeef, tot een gladde massa ontstaat.
 6. Roer de maskorrels erdoor, laat nog even koken.
 7. Haal van het vuur en voeg gistvlokken en naar behoefte zout toe.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het