DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: koolrabi + uitleg Gebakken koolrabi met lente-uitjes en kerrieroom


Aantal personen: 2
Bereiden:

Koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes) is een prachtig plantje met slanke, rijzige bladeren.
Deze groente stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse-Zeegebied. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond. 'Het kooltje dat op de aarde rust', zo beschreef Plinius de Oudere net na het begin van onze jaartelling de koolrabi.
Afhankelijk van de variėteit is de knol bleekgroen of blauwviolet van kleur. Beide variėteiten zijn onder de schil witgeel van kleur. Koolrabi is gezond en slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren. Van deze bladeren kunt u soep maken. De knol dan weer is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 ą 5 dagen houdbaar.
Bereiding: Rauw en geschild te versnijden in schijfjes of blokjes. Verwijder de schil alleen voor zover nodig. Begin met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten royaal weg; van het 'afval' kunt u bouillon trekken. De smaak heeft iets van radijs maar dan zoeter. Gekookt te bereiden als bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang (zie bloemkool), zodat de smaak veel fijner blijft.

Gebakken koolrabi met lente-uitjes en kerrieroom

 • 2 koolrabi's
 • 4 lente-uitjes
 • 1 blikje kokosroom
 • 1 doosje sojaroom
 • 1 el kerrie
 • 2 el fijngehakte sjalot
 1. Schil de koolrabi heel fijn en snijd ze in dikke plakken.
 2. Stoof de sjalot en voeg de kerrie toe.
 3. voeg vervolgens de sojaroom en de kokosroom toe en laat inkoken.
 4. Warm wat olie in een pan en bak de plakjes koolrabi tot ze mooi bruin zijn.
 5. Serveer de koolrabi met de kerrieroom en fijn gesneden lente-uitjes.
 6. Lekker met wilde rijst en gebakken seitan.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het