DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: Chinese kool met eireepjes


Aantal personen: 4
Bereiden: 15 min

Chinese kool (Brassica rapa var. pekinensis) is een snel groeiende kool die afkomstig is uit Oost-Azië. Het wordt ook wel Chinakool of pe-tsai genoemd. Al in de 18e eeuw werd Chinese kool door missionarissen als een veel in China gebruikte groente gesignaleerd. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. De naam is enigszins misleidend want deze groente mist de uitgesproken koolsmaak. Deze bladgroente heeft een ietwat zoete smaak. Het is een losse krop van langwerpige, gekrulde bladeren met een brede, sappige nerf. Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën (16 kcal per 100 gr.) en bevat veel vitamine C en calcium. Het heeft ook een hoog nitraatgehalte. Men kan Chinese kool niettemin gemakkelijk 1 à 2 weken bewaren in een papieren zak op een koele plaats. Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. Verwijder de eventuele minder mooie buitenbladeren. Vervolgens kunt u de rest van de kool grof of fijn snijden. U kunt haar koken, stoven, roerbakken of rauw eten. Voor salades kunt u het beste het binnenste gedeelte gebruiken. Want voor Chinese kool geldt: hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn.
Voor stoven of koken geldt een bereidingstijd van ongeveer 10 minuten. Roerbakken kan iets korter. De bladeren worden vaak gebruikt om ingrediënten in te pakken.

Chinese kool met eireepjes

 • 1 Chinese kool
 • zonnebloemolie
 • 2 eieren
 • ½ tl komijn
 • zout
 • cayennepeper
 • 2 tenen knoflook, geperst
 1. Was de Chinese kool en laat ze uitlekken.
 2. Snijd de kool in reepjes van ongeveer een centimeter breed.
 3. Roerbak de Chinese kool in ongeveer 5 tot 10 minuten beetgaar.
 4. Kluts de eieren met komijn, kruidenzout, cayennepeper en evt. knoflook en bak er een omelet van.
 5. Snijd de omelet in reepjes en schep deze door de Chinese kool.
 6. Laat nog even op een laag pitje staan om de smaken wat door te laten trekken.
 7. Heerlijk met bijvoorbeeld gemengde (wilde) rijst of rogge.

Mvg. voedingsdeskundige  Jan Schoeman van de eekhoorn uit Ederveen

 

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het